Çağdaş Dizel Pompa Dizel_motor_calisma_prensibi

0216 634 47 75 

Çağdaş Dizel Pompa

Dizel motor calisma prensibi

 Dizel motor çalışma prensibi    24.08.2017 14:00:16 tarihinde eklendi



 

Dizel motor çalışma prensibi

Yazımızın başında okuduğunuz gibi dizel motorlar adını, mucidi olan Rudolf Diesel'den alıyor. Dizel motorlar da benzinli motorlar gibi içten yanmalı ve 4 zamanlı motorlardır.

Benzinli motorlarla çok benzerliği olmasına rağmen ana çalışma prensibi farklıdır. Benzinli motorlarda yakıt (benzin) ve hava karbüratörde karıştırılarak yanma odasına ulaşır. Burada pistonun sıkıştırdığı karışımın buji tarafından ateşlenmesiyle patlama oluşur.

Dizel motorlarda ise durum biraz farklıdır. Pistonun içine yakıt ve hava karışımı dolmaz. Sadece hava dolar. Bu yüzden yakıt ve havayı karıştıran karbüratörler dizel motorlarda yoktur. Silindire dolan hava piston tarafından yüksek oranda sıkıştırılır. Bu sıkıştırma oranı benzinli motorlara göre daha yüksektir. Sıkışan hava yüksek basınç altında 500 santigrat derece gibi bir sıcaklığa ulaşır. İşte bu esnada silindirin içine püskürtülen yakıt alev alır ve patlama meydana gelir.

Sonuç olarak dizel motorda buji yoktur. Onun yerine yakıt püskürten enjektörler bulunur. Aynı zamanda benzinli motorlar gibi karbüratöre de ihtiyaç duymazlar.

Fazla söz söylemeden aşağıdaki dizel motor animasyonuna bakmanızı istiyorum. Gerekli açıklamaları ondan sonra yapmakta fayda görüyorum.

Yukarıdaki animasyonda gördüğünüz gibi pistonun 2 kez aşağı yukarı hareketi ile 4 zaman dediğimiz emme, sıkıştırma, patlama ve egzoz zamanları oluşur. Şimdi bu zamanların nasıl oluştuğuna bakalım.

1-Emme Zamanı: Bu safhada, emme subap'ının açılması ile pistonun içine hava dolar. Bu durumda piston aşağı doğru hareket etmektedir.

2-Sıkıştırma Zamanı:
Bu safhada piston yukarı hareket etmeye başlar. Bu sayede hava yüksek bir oranda sıkışır. Bu sıkışmanın doğurduğu yüksek basınçla havanın sıcaklığı 500 santigrat dereceye kadar çıkar.

3-Patlama Zamanı:
Bu safhada aşırı derecede ısınan havanın üstüne püskürtülen yakıt (mazot) alev alır. Bu patlamayla açığa çıkan enerji pistonu aşağı doğru iter. Güç ve dönme hareketi bu safhada oluşmaktadır.

4-Egzoz Zamanı:
Artık piston yukarı çıkmaktadır. İçerde oluşan yanmış gazlar egzoz subabının açılmasıyla pistondan dışarı atılır. Artık silindir 1 çevrimini tamamlamıştır.

Geri dön.

Dizel motor çalışma prensibi başlıklı yazımız 1290 kez okundu

 

OBD2 Hata Kodu Bulma

P

Sonuçlar Burada Listelenecek
Biz sizi arayalım

      3827     

Müşteri Hizmetleri

Ürün bulma yardımcısı
Arıza tespit sistemi
Pompa / Enjektör  satmak istiyorum
İnsan kaynakları

Sosyal Medya

7x24 Destek Hattı

İnkılap Mh. Özentaş San. Sit. B Blok No:10 Ümraniye İstanbul
 0542 335 92 58

 



  Hüseyin ABA
Servis Sorumlusu

Çağdaş otomotiv dizel püskürtme sistemleri V4 - 2017

Türk Web Ajans